Математика – потужний фактор інтелектуального розвитку дитини, формування її пізнавальних і творчих здібностей. Збільшення розумового навантаження дошкільнят на заняттях з  формування елементарних математичних уявлень змушує педагогів замислитись над тим, як постійно підтримувати у маленьких здобувачів освіти  інтерес до пізнання та їхню активність протягом тривалого часу. Вирішення цієї проблеми дуже просте: заняття повинні проходити в цікавій ігровій формі.

Традиційно,  наприкінці навчального року, в дошкільних групах школи-інтернату «Джерело» проходить презентація ігрових занять педагогами всіх вікових груп закладу  під гаслом «А ми вже це знаємо та вміємо!».

Незабутнім та захоплюючим стало для всіх заняття-подорож з математики  в середній дошкільній групі для дітей з порушеннями слуху.

Формування елементарних математичних уявлень має на меті розвиток мислення дітей з порушеннями слуху, умінь аналізувати предмети, робити узагальнення, висновки на основі власного досвіду, створення уявлень про навколишні предмети, їх подібність та відмінність, взаємно-однозначну відповідність предметів, об’єктів.

 Мандруючи країною математики уявними видами транспорту – літаком, пароплавом, музичним автобусом, дітлахи  продемонстрували вміння рахувати в межах п’яти, порівнювати групи предметів за їх кількістю,  закріплювати свої знання про склад числа «п’ять».  А віртуальна подорож Карпатськими горами дала можливість дітям показати рівень володіння поняттями величини, форми, просторовими та часовими уявленнями.

Ігри, які запропонувала під час заняття вчитель-дефектолог Ольга Мамчур, створювали мотивацію, близьку до природної, підвищували  інтерес дітей, розвивали їхню пам’ять, мислення, творчі здібності, спонукали до комунікації. Упродовж заняття вчителька здійснювала ефективну роботу з розвитку мовлення. Опора на наочність сприяла повноцінному мовному оформленню виконуваних дій та операцій,  переведенню їх на мисленнєвий рівень. А вправа «Відлуння» продемонструвала рівень сформованості навичок слухо-зорового сприймання мовлення та вимови у дошкільнят.

Впевнені, що процес навчання й надалі буде невимушеним, радісним та буде приносити величезне задоволення всім учасникам освітнього процесу.

IMG_9848IMG_9859IMG_9861IMG_9873IMG_9878Головна