З 10 по 13 вересня 2021 року у м. Запоріжжя на території о. Хортиця (берегова смуга «Турпляж») відбувся 4-й Чемпіонат України серед юнаків з гірського туризму (далі – Чемпіонат). Загальне керівництво Чемпіонатом здійснював Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. Безпосередню роботу з організації та проведення змагань взяв на себе профільний заклад позашкільної освіти у Запорізькій області – комунальний заклад «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради.

На урочистому відкритті всіх присутніх привітали виконувач обов’язків директора Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Олена Сороченко, заступник директора з навчально-методичної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Олександр Наровлянський та директор КЗ «Центр туризму» ЗОР Олександр Романчук, які побажали учасникам яскравих вражень, цікавих змагань та чесної боротьби.

У Чемпіонаті взяли участь 8 найкращих команд з 6 регіонів України: Дніпропетровської, Донецької, Київської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей.

Юні спортсмени змагатися на дистанціях «Гірські перешкоди» та «Рятувальні технічні прийоми». Впродовж Чемпіонату хлопці та дівчата демонстрували свої вміння та навички здобуті у гуртках спортивного туризму: долали маршрути гірських перешкод на природному скельному рельєфі лазінням, виконували спеціальні технічні прийоми гірської техніки, підйоми та спуски умовного потерпілого.

Запоріжжя вже не вперше приймає на своїй землі Чемпіонат України серед юнаків з гірського туризму, адже має для цього сприятливі природні умови – унікальні скельні масиви острова Хортиця, а також досвідчених фахівців з цього напрямку. Крім цього до проведення змагань додатково були залучені спортивні судді з Дніпропетровської, Хмельницької, Миколаївської областей та м. Києва, серед яких 7 суддів Національної категорії.

Чемпіонат відбувся на високому організаційному рівні,  юні спортсмени та їх тренери залишилися задоволені гостинним прийомом. Окремо організатори Чемпіонату висловлюють слова вдячності комунальному закладу «Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради і його директору Наталії Кузнєцовій, а також комунальному закладу «Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім.В.Г.Магара» Запорізької обласної ради і його т.в.о. директора-художньому керівнику Ірині Редько за надану допомогу в проведені урочистого відкриття заходу.

Переможцями та призерами Чемпіонату стали:

у загальному заліку Чемпіонату:

І місце – команда Миколаївської області (керівник Носков І.П.);

ІІ місце – команда КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Запоріжжя (керівник Хомякова О.М.);

ІІІ місце – команда КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Бердянськ (керівник Лазаренко Є.В.);                       

у командних змаганнях на дистанції «Рятувальні технічні прийоми»:

І місце – команда Миколаївської області (керівник Носков І.П.);

ІІ місце – команда КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Бердянськ (керівник Лазаренко Є.В.);

ІІІ місце – команда КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Запоріжжя (керівник Хомякова О.М.);                      

у особисто-командних змаганнях на дистанції «Гірські перешкоди»:

І місце – команда КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Запоріжжя (керівник Хомякова О.М.);

ІІ місце – команда Миколаївської області (керівник Носков І.П.);

ІІІ місце – команда Херсонської області (керівник Плохенко А.В.);                                                               

у особистих змаганнях на дистанції «Гірські перешкоди»:

  • серед дівчат

І місце – Романенко Анастасія, КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Запоріжжя;

ІІ місце – Яблуновська Марія, Херсонська область;

ІІІ місце – Вишемірська Юлія, Херсонська область;                                                                                           

  • серед хлопців

І місце – Штанкевич Сергій, КЗ «Центр туризму» ЗОР, м. Запоріжжя;

ІІ місце – Пугачевський Дмитро, Миколаївська область;

ІІІ місце – Ігнатенко Михайло, Дніпропетровська область.                                                                              

Вітаємо переможців та бажаємо їм наснаги і нових спортивних досягнень!

 

0708010506040203