15-річний Олександр Панасенко разом із п’ятьма  українськими здобувачами освіти стане учасником фіналу Міжнародної молодіжної наукової олімпіади (International Junior Science Olympiad – IJSO), який  відбудеться в грудні 2021 року в місті Дубай (ОАЕ).

До Міжнародної молодіжної наукової олімпіади Олександр приєднався тільки у 2018 році в якості спостерігача, а учасником став у 2019 році. Дебют був блискучим, наша команда показала високі знання з фізики, хімії, біології, завоював зразу три бронзові медалі (в суперниках були представники 70 країн).  У 2020 році Сашко пройшов перший національний відбір, заявки на який подали 671 талановитий здобувач освіти. Учень комунального закладу «Мелітопольський ліцей-інтернат II-III ступенів» Запорізької обласної ради  Панасенко Олександр не тільки успішно склав онлайн тестування та виконав ряд завдань з трьох дисциплін, але й отримав запрошення в навчально-тренувальний табір, де  і довів своє право представляти Україну на одній із 12 найпрестижніших світових олімпіад для молоді.

Перший відбір був онлайн. Головною умовою було те, щоб дитина знаходилась одна в аудиторії, була виключена будь-яка можливість отримати підказку. Тривало все чотири години. Завдання були складні, далекі від шкільної програми. Завдання з біології треба було виконувати англійською. Олександр впорався! А потім був підготовчий етап, лекції в режимі онлайн. Фактично все літо у хлопця було зайнято підготовкою. Старався Сашко недаремно : він разом із 15-ма українськими учнями отримав запрошення до Києва , де 10 днів була можливість у колі однодумців проводити досліди, вирішувати складні задачі, спостерігати за експериментами.

Сашко дуже скромний хлопець, до 7 класу навчався в рідному селі Костянтинівці, а потім перейшов в Мелітопольський ліцей-інтернат. Зараз він навчається в 10–А класі.

За підсумками перебування в тренувальному таборі Олександр Панасенко був включений до складу команди, якій у грудні в місті Дубай належить відстояти честь України. В команду ввійшли чотири хлопці та дві дівчини. Перед поїздкою ще буде підготовка. Сашко налаштований дуже рішуче й активно готується до фіналу Міжнародної молодіжної наукової олімпіади.

Натхнення і успіху тобі, наш юний Ломоносов!

243567