19-20 квітня 2019 року на базі Національного університету державної фіскальної служби України (НУДФСУ) відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Національно-патріотичне виховання учнівської і студентської молоді засобами козацької педагогіки та хортингу».

19 квітня у холі корпусу «С» зібралися усі на урочисте відкриття заходу, на який завітало також багато почесних гостей.

Учасниками конференції стали учні та студентська молодь із міста Ірпінь, Києва, Хмельницького, Львова, Дніпра, Черкас, Житомира, Луганської області та Запоріжжя.

Активною учасницею конференції стала учениця 9-А класу Запорізької школи-інтернату «Козацький ліцей» Чубукова Вероніка, яка приїхала на конференцію разом зі своїм науковим керівником Філоненко Юлією Володимирівною.

Після урочистого відкриття було проведено багато цікавих майстер-класів із хортингу, досить зворушливо декламували поезію Т.Г. Шевченка курсанти військового ліцею, вражали запальними танцями кращі хореографічні колективи Київської області.

Після обіду учасники заходу розійшлися на секційні засідання за своїми напрямками роботи.

Чубукова Вероніка із Запорізького Козацького ліцею виступила з доповіддю на тему «Втілення національно-патріотичного виховання засобами козацької педагогіки на прикладі самоврядування здобувачів освіти та через «Спас».

Ліцеїстка розказала про козацьку дитячо-юнацьку організацію «Коло ініціативних шукачів» («КІШ») як унікальну систему розвитку компетентної особистості, орієнтованої на виховання свідомого громадянина України, патріота, що сприяє формуванню в учнів загальнолюдських моральних цінностей, набуттю необхідного соціального досвіду.

Також презентувала усім присутнім в аудиторії пошукову роботу кожного класу-куреню ліцею за відповідними напрямками.

Юна доповідачка наголосила, що надзвичайно важливе значення у розвитку національно-патріотичного виховання в освітньому закладі має «Спас». Але це не тільки бойове мистецтво, а й ціла філософія і культура нашого народу. І виховання бойової культури в молоді – це виховання захисників свого народу і рідної країни, патріотів. Спас – це виховання здорової людини, здорового майбутнього покоління.

«Доброю традицією у ліцеї є проведення ранкових руханок-енерджайзерів, щоб прокинутися та збадьоритися. Їх проводить тренер, керівник гуртка «Спас» Маляренко Іван Олександрович за унікальною системою «9 сил» від президента ВГО Всеукраїнської федерації «Спас» Олександра Леонтійовича Притули», – від теорії до практики перейшла Вероніка, провівши руханку за методикою з посібника Притули для учасників секційного засідання № 2.

Було багато цікавих доповідей. Виступ Вероніки – один із найкращих.

До юних науковців у корпус «Р» до кабінету завітав також ректор Університету, професор Пашко Павло Володимирович, розказавши гостям про університет, факультети та умови вступу.

Другий день – мандрівка столицею. Завітали до Київського національного музею Тараса Григоровича Шевченка. Розкішна архітектурна споруда, а ще більше захоплення викликала колекція музею: оригінали малярських робіт Шевченка, документів про його життя і творчість, рукописні списки поезій, рідкісні фотографії митця і його друзів, першодруки творів Шевченка з його автографами…

Деякі речі майстра слова допомогли подумки перенестися у ті часи, коли жив і творив геніальний Кобзар. Дізналися багато маловідомих фактів із життя і творчості поета і художника.

Відвідали також визначну пам’ятку історії й архітектури, святиню України – Києво-Печерську лавру.

Отримавши безліч яскравих емоцій і вражень, нових знань, повернулися до рідного Запоріжжя.

Дякуємо директору Запорізької обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас» Рижову Костянтину Анатолійовичу за запрошення, а організатору науково-практичної конференції Мельничуку Юрію Леонідовичу за цікаво і корисно проведений час, можливість учням і студентам із усіх куточків України розкрити і реалізувати свій інтелектуальний потенціал, збагатити внутрішній світ і виховувати любов до рідної культури, козацького минулого, історії і народних звичаїв.

 

456789101112123