Життя Запорізькому  Січовому  колегіуму подарувала молода Українська держава за кілька місяців після проголошення Незалежності. Створенням нового і за змістом, і за духом навчального закладу держава утверджувала себе і націю, дбала про своє майбутнє. 30 років Запорізький Січовий колегіум готує для держави інтелектуально міцних і духовно сильних сучасних молодих українців.

Сьогодні наша мирна молода держава змушена взятися за зброю, щоб остаточно утвердити себе державою незалежною, державою європейською. В стінах колегіуму сьогодні мешкають дорослі й малі тимчасові переселенці з багатьох сіл, міст і містечок, знищених або окупованих ворогом. Січовий колегіум наповнює і їх душі любов’ю та вдячністю до рідної держави, яка й тепер, зі зброєю в руках, по-материнськи піклується про кожного з нас.

Напередодні головних свят держави – Дня Державного Прапора та Дня Незалежності – і юні, й дорослі тимчасові переселенці по-своєму готувалися до них. Помічниками їм стали волонтери ГО «Карітас-Маріуполь», які провели з ними цікаві майстер-класи. Умілі жіночі руки  дбайливо зробили катані свічки, – непевне, з думкою про життя, про пам’ять, про світло в наших душах. А з дітьми друзі з «Карітасу» на майстер-класі  виготовляли  символічне орігамі – колоски. Чи не є колосок своєрідним символом життя і наших щедрих на жито-пшеницю полів? Миром, хлібом пахне навіть штучний колосок, зроблений дитячими руками…

Колегіантки – лідерки учнівського самоврядування разом із дітьми-переселенцями до святкових днів виготовили вітальні листівки «Повертайся живим!» та «Перемога за нами!» – для наших воїнів – захисників держави. Мабуть, своєрідними оберегами для мужніх і непереможних, які  і вдень, і вночі ТАМ, на передовій, будуть зроблені дітьми й колегіантками браслети, через які до душ воїнів перейде добра дитяча енергія, що додасть їм сил, допоможе перемагати ворожі орди.

Любов’ю до України, до рідної землі пройняті й дитячі малюнки на асфальті – «Моя Україна квітуча», «Наш Герб», «Слава Україні!», «Героям слава!»

З думкою про Україну, про її болюче, але героїчне сьогодення, про її щасливе майбутнє поміж європейських держав, поміж світових країн святкує Січовий колегіум та його мешканці найбільше свято нашої держави – День Незалежності. Зі святом тебе, Україно! Слава Україні!