14-15 травня 2019 року на території турбази «Лиса гора» КЗ «Центр туризму» ЗОР м. Василівка пройшов ХІІ обласний природничо-краєзнавчий зліт-форум учнівської молоді «Знай, люби, бережи». Захід організований і проводиться комунальним закладом «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради за підтримки Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації.

Природничо-краєзнавчий зліт учнівської молоді заснований і проводиться КЗ «Центр туризму» ЗОР і є складовою частиною системи краєзнавчої роботи з учнівською молоддю в області.

Головною метою проведення Зльоту традиційно є визначення рівня знань, умінь і навичок польових досліджень з гуманітарного краєзнавства.

Основними завданнями програми Зльоту були:

  • сприяння розвитку та активізації природничого краєзнавства серед учнівської молоді;
  • перевірка знань, умінь і навичок польових досліджень, набутих на заняттях гуртків та під час краєзнавчих експедицій;
  • виховання почуття патріотизму, гордості за свій край, поваги та бережливого ставлення до природної спадщини рідного краю;
  • виявлення і поширення кращого досвіду роботи з природничого краєзнавства в закладах освіти області;
  • виявлення обдарованої молоді з питань природничого краєзнавства.

У зльоті взяли участь 10 команд з міст Енергодар, Мелітополь, з Чернігівської селищної ради, Більмацького, Василівського,  Бердянського та Мелітопольського районів області, а також КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Змагалися учасники за двома краєзнавчими напрямками: географічним та екологічним. Конкурсна програма зльоту складалася з конкурсів «Візитка команди», змагання на контрольному природничо-краєзнавчому маршруті, «Знавці рідної природи», «Ерудити-краєзнавці», конкурсу-змагання «Туристсько-спортивна дистанція».

У загальнокомандному заліку географічного напрямку у старшій віковій групі І місце здобула команда «Андріївці» Андріївської СРШ І-ІІІ ст. Бердянської районної ради, вихованці КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Псьол О.В.); ІІ місце – команда «Драйв» Енергодарського центру туризму краєзнавства та спорту (кер. Гаркавенко О.В.); ІІІ місце – «Вартові» Терпіннівський колегіум «Джерело» Мелітопольського району (кер. Сляднєв А.В.). У молодшій віковій групі І місце здобула команда «Ритм»  КЗ «Центр позашкільної освіти» ММР ЗО  м.Мелітополь (кер. Костікова Н.В.);  ІІ місце – команда «Екстремали» Верхньотокмацької ЗОШ Чернігівської селищної ради, вихованці КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Солоха  А.В.); та ІІІ місце посіла команда «Нове покоління» Енергодарського центру туризму краєзнавства та спорту (кер. Ленінець Г.В).

У загальнокомандному заліку еколого-краєзнавчого напрямку І місце здобула команда «Лісова братва» Верхньотокмацької ЗОШ Чернігівської селищної ради, вихованці КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Бадіон О.П.); ІІ місце – команда «Криниця» КПНЗ «Центр дитячої та юнацької творчості і туризму» ВРР ЗО (кер. Солонцова Н.В.).

Завершився ХІІ обласний природничо-краєзнавчий зліт учнівської молоді «Знай, люби, бережи» урочистим закриттям та нагородженням переможців грамотами Запорізького обласного центру туризму і краєзнавства спорту та екскурсій учнівської молоді та призами.

 

 

10010203040506070809