Продовжуючи гарну традицію проведення польових семінарів, започатковану минулого року, 08-10 липня та 27-29 серпня 2020 р. відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР був проведений польовий семінар-практикум «Організація пошуково-дослідницької роботи учнівської молоді» для педагогічних працівників Запорізької області, в якому взяли участь 38 педагогів.

Свою подорож учасники семінару-практикуму розпочинали з відвідин шкільного музею і народознавчої кімнати Омельницької філії ім. акад. М.А. Доллежаля КЗ «НВК «Основа» та низки районних краєзнавчих музеїв: Оріхівський, Гуляйпільський, Пологівський, Розівський. Приємно відзначити, що педагоги стали першими відвідувачами оновленої експозиції, присвяченої подіям Другої світової війни у Пологівському краєзнавчому музеї. Цікавою та пізнавальною для учасників семінару-практикуму стала екскурсія пологівським підприємством «Добра глина», де був проведений майстер-клас з гончарства та розпису. Ввечері було організовано польовий табір на околиці села Назарівка Володарського району Донецької області.

Наступного дня семінар-практикум розпочав свою роботу на території унікальної перлини Північного Приазов’я – заповідника «Кам’яні могили», західна частина якого межує із Запорізькою областю. Педагоги мали змогу оцінити масштаб природного об’єкту та зійшли на вершину г. Жаба. Директор заповідника Віктор Сіренко ознайомив учасників семінару з історією створення унікальної природоохоронної території, з археологічною, геологічною та художньою цінністю об’єкту. На місцевості біля джерела та відслонення гірських порід було проведено практикум «Методика польових геологічних досліджень».

Впродовж дня, згідно з програмою заходу, були проведені теоретичні та практичні заняття з різних видів краєзнавства (географічного, історичного та етнографічного). А ввечері учасники відпрацьовували командоутворюючі ігрові методики для роботи з учнівською молоддю.

Серед іншого, обговорювались загальні принципи написання звітів про експедиції та основні аспекти висвітлення інформації та фотоматеріалів експедиційних пошуків в медіа ресурсах.

Третього дня, після згортання польового табору учасники семінару-практикуму переїхали до найвищої точки Приазовської височини, пам’ятки геології та археології – «Бельмак-Могили» (324 м). Рухаючись далі, учасники відвідали шкільний музей Олексіївського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ». Після шкільного музею педагогом Олексіївського НВК Тетяною Стецюн була проведена автобусна екскурсія туристичними об’єктами Смирновської ОТГ та відвідини музею «Козацький зимівник» в с. Вершина Друга.

Проведення польових семінарів-практикумів КЗ «Центр туризму» ЗОР свідчать про зацікавленість педагогів області організацією пошуково-дослідницької роботи з учнівською молоддю саме у польових умовах.

Щиро дякуємо керівникам і працівникам районних краєзнавчих музеїв (які відвідали учасники), підприємству «Добра глина» та директорам і педагогам Омельницької філії ім. акад. М.А. Доллежаля КЗ «НВК «Основа» та Олексіївського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» за  цікаві та змістовні екскурсії, гостинність і доброзичливість. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.

Вітаємо всіх педагогів з початком нового навчального року, бажаємо здоров’я, успіхів та натхнення у вашій благородній праці і запрошуємо долучатися до заходів і конкурсів КЗ «Центр туризму» ЗОР!

010203040506