25-26 жовтня 2022 року в м. Вінниця відбулась VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, практика та перспективи», яка проходила в онлайн-форматі.

У рамках конференції Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека об’єднала всіх зацікавлених у розвиткові усної історії – науковців, краєзнавців, архівістів, бібліотекарів, аспірантів та освітян з Вінниці, Києва, Львова, Кривого Рогу, Запоріжжя та з Республіки Польща.

У своїх наукових доповідях учасники поділилися напрацюваннями останніх років за напрямами: «Проєкти з регіональної, локальної, етнічної, гендерної історії», «Усна історія як засіб інформації, комунікації, меморіалізації», «Усна історія в бібліотечному просторі», «Незакінчене/неостигле минуле» в усноісторичних оповідях», «Теоретичні, методологічні та прикладні проблеми усної історії», «Центри й асоціації усної історії в Україні та світі», «Громадська архівістика: теорія, практика, досвід», «Відображення культури та побуту в усних джерелах».

До обговорень сучасних усноісторичних практик долучились і педагоги відділу краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР: Юрій Сало (керівник туристських груп (експедицій) та Ольга Новаковська (методистка) представили доповідь «Усна історія в обласних краєзнавчих конкурсах та заходах  КЗ «Центр туризму» ЗОР  у 2021 році» у секції «Усна історія в освітніх практиках». В доповіді були висвітлені та проаналізовані усноісторичні конкурси та заходи, впроваджені Центром: конкурс онлайн-фестивалю історичного краєзнавства «Дослідники минулого», конкурс усноісторичних пошукових робіт «Жива історія на перетині епох», конференції, етнологічний зліт. Окремо було презентовано результати етнографічної експедиції з вихованцями до Смирновської ТГ у серпні 2021 року, яка відбувалась в рамках проєкту «Усна історія Запорізького краю». Варто відмітити, що подібні експедиції проводять лише декілька закладів вищої освіти в Україні.

За результатами роботи планується видання матеріалів конференції в науковому збірнику.

Широке використання методу усної історії в конкурсах і заходах КЗ «Центр туризму» ЗОР, сприяє підвищенню рівня учнівських пошукових робіт. Запрошуємо вихованців та педагогів області до участі в усноісторичних конкурсах та експедиціях, які організовує КЗ «Центр туризму» ЗОР!

4123