Одним із шляхів вирішення задачі формування творчих здібностей учнів та їх подальшого  розвитку є залучення дітей до навчання у гуртках Малої академії наук. Мала академія наук України – це освітня система, яка реалізує державну політику щодо роботи з обдарованими дітьми, залучає обдарованих дітей до науково-дослідницької діяльності, успішно створює та впроваджує ефективну систему пошуку й відбору, навчання, розвитку й підтримки обдарованих дітей України.

У результаті плідної співпраці педагогів закладів загальної середньої і позашкільної освіти та викладачів закладі вищої освіти Запорізької області виховано не одне покоління  талановитої молоді, що виявляла здібності до наукової, експериментальної та пошуково-дослідницької діяльності. Актуальною така співпраця залишається і надалі.

Тому тема обласного семінару, який відбувся 21 жовтня 2020 року на базі Центру позашкільної освіти м. Мелітополя, була саме така: «Реалізація наукового потенціалу учнівської молоді шляхом залучення її до пошуково-дослідницької діяльності». У семінарі взяли участь (у дистанційному форматі) 25 педагогів із закладів загальної середньої, позашкільної та вищої освіти м. Мелітополя, м. Запоріжжя, м. Енергодара, м. Бердянська, м. Василівки.

Учасників семінару привітав заступник директора з НМР Запорізького обласного Центру НТТУМ «Грані» Олександр Ревков.

Директорка комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»  Мелітопольської міської ради Тетяна Колісник розповіла про освітній простір Мелітополя, як територію можливостей, єднання, розуму та успіху.

Директорка Центру позашкільної освіти (ЦПО) Мелітопольської міської ради Олена Дубініна висвітлила питання творчого вирішення проблем як важливого чинника роботи в команді. У закладі створено 6 відділів, працюють більше 120 педагогів, позашкільною освітою охоплено майже 3 тисячі вихованців.

З доповіддю «Створення належних освітніх умов для реалізації наукового потенціалу успішної та обдарованої учнівської молоді міста Мелітополь» виступила заступниця директора з навчально-виховної роботи ЦПО Олена Прокопенко.

Проректор Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного, доктор технічних наук Володимир Надикто поділився досвідом застосування STEM-технології у підготовці учнів-членів МАН і студентів закладу. А завідувачка відділу ЦПО Мелітополя  Анастасія Кондратенко – досвідом організації дистанційної форми роботи з юними дослідниками.

Досвідом роботи закладу загальної середньої освіти щодо впровадження проектних технологій як запоруки розвитку успішної особистості поділилася вчителька біології НВК №16 м. Мелітополя Олена Браун.

Презентацію можливостей Лабораторії психофізіологічних досліджень як платформи для реалізації науково-дослідної діяльності учнівської молоді провели Світлана Шевченко – завідувачка лабораторії, доцент та Ганна Варіна – старший викладач кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького.

«Публічний виступ як форма презентації досліджень» – тема виступу практичного психолога Центру позашкільної освіти м. Мелітополя Ганни Шевченко.

Наприкінці заходу учасники заходу обговорили актуальні питання сьогодення у пошуково-дослідницькій діяльності учнівської молоді. Висловлювались думки, що проведення таких обласних семінарів стимулює до пошуку нових форм і методів та дозволяє  розповсюджувати кращий досвід позашкільної роботи. Наступний семінар з НТТУМ запланований на листопад 2020 року на базі Центру «Грані» (у дистанційному форматі).

Скриншот 2020-10-21 11.29.26Скриншот 2020-10-21 10.55.16Скриншот 2020-10-21 10.57.58Скриншот 2020-10-21 11.00.31Скриншот 2020-10-21 11.01.05Скриншот 2020-10-21 11.22.39