Сім років тому, в лютому 2014 року, розпочалася російсько-українська війна. Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і Севастополь, окупувала окремі райони Донецької та Луганської областей. Приблизне число жертв в Україні від бойових дій оцінюють від 30 до 35 тисяч. Із них – понад 7 тисяч загиблих (цивільних і українських військових). Майже 1,5 мільйона мешканців Сходу України вимушено покинули домівки. Знищено інфраструктуру окупованих регіонів, 27 % промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до Росії.

Це війна з народом України, який відстоює суверенітет і територіальну цілісність, елементарні права людини, європейські цінності і євроінтеграцію, де в пріоритеті повага до прав особистості і суспільства, прагнення до широкого благополуччя і рівноправності.

27 січня 2015-го року, Верховна Рада визнала Росію країною-агресором. За таке рішення проголосував 271 народний депутат.

Протягом останніх шести років в закладах освіти Новомиколаївського району пріоритетного значення набуло патріотичне виховання дітей та учнівської молоді відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах».

Значна увага приділяється виховній роботі, спрямованій на увічнення пам’яті захисників України, вшанування мужності і героїзму сучасних українських військовослужбовців і добровольців в ім’я свободи, незалежності, територіальної цілісності і демократичного розвитку держави.

В усіх закладах освіти  району облаштовано інформаційно-меморіальні стенди про Героїв України – учасників антитерористичної операції та їхні подвиги як захисників України від збройної агресії Російської Федерації, створено куточки бойової слави учасників антитерористичної операції, які проживають на відповідних територіях селищних рад.

Педагоги організовують зустрічі із земляками, які захищали територіальну цілісність країни на сході України, учні залучаються до збору інформації, фотоматеріалів про воїнів — земляків чи випускників школи, які є або були учасниками АТО.

Увічнення пам’яті загиблих героїв є важливою складовою національно-патріотичного виховання молоді. З цією метою у школах створено фотостенди про жителів району, які загинули за свободу та незалежність, територіальну цілісність України у 2014 – 2019 роках. За ініціативою громадськості та районної волонтерської організації «Хто, як не ми?» встановлені меморіальні дошки загиблим в АТО воїнам Клевчуку Івану, Комару В’ячеславу, Шевченку Олександру, Закревському Костянтину на стінах ОНЗ Новомиколаївська СЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, Любицька ЗОШ І-ІІІ ступенів, КЗ Терсянський НВК, які вони закінчили, на будинку, де жив Закревський Костянтин, на стіні Різдвянської сільської ради Сметаніну Андрію. Учні цих шкіл брали участь у заходах з нагоди встановлення цих дошок. У 2021 році планується встановити меморіальну дошку останньому загиблому – 25-річному Владиславу Рою.

Постійно в закладах освіти проводяться уроки мужності, інформаційні години, тематичні бесіди для формування у дітей та молоді сучасної національної ідентичності на кращих прикладах мужності та звитяги, виявлених нинішніми захисниками України, на героїці сучасної боротьби за незалежність і цілісність держави, на які запрошуються учасники бойових дій в зоні АТО.

В ОНЗ Новомиколаївська СЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 проходила зустріч з учасниками антитерористичної операції Танченком Миколою, Пеньковським Андрієм і Шалімовим Павлом.

Частими гостями виховних заходів, що проходять в Любицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, є працівники цієї школи, ветерани АТО, Свиридов Василь та Давидов Роман .

З учнями і педагогами КЗ Терсянський НВК спілкувалися учасники АТО Нікітенко Сергій, Веремійченко  Максим, Васильєв Микола, Твердохліб Володимир, Джабінський Микола .

Учнівський і вчительський колективи Підгірненської ЗОШ І-ІІІ ступенів зустрічалися з колишнім випускником школи Стуканом Сергієм.

Гостями КЗ «Трудова ЗОШ І-ІІІступенів» були воїни-земляки Потій Володимир, Горпиненко Микола, Шалімов Павло, Іванченко Олексій, Лапко Максим, Плецький Микола і Сушко Ігор.

Завжди раді зустрічати своїх захисників Василенка Вадима, Миронова Сергія, Плотніченка Михайла, Романька Віталія, Тавхутдінова Миколу школярі та педагоги КЗ «Тернуватський ОЗЗСДО»

З увагою та інтересом слухали розповідь учасника АТО Стрільця Олексія учні та вчителі КЗ Сторчівський НВК.

Акція Подарунок для ГерояБіля меморіальних дошок Щевченку і ЗакревськомуБіля меморіальної дошки Вячеславу КомаруБіля меморіальної дошки Івану  КлевчукуВалентинки для бійцяВалентинки на передовуВеликодній коши к солдатуЗ волонтеркою Оленою ЯрошенкоЗ любовю до ГерояКЗ Софіївський НВККЗ Сторчівський НВККЗ Терсянський НВКЛіки замість квітівЛюбицька ЗОШ І-ІІІ ступенівМеморіальна дошка Вячеславу КомаруНа могилі Олександра Шевченка          КЗ Терсянський НВКОНЗ Новомиколаївська СЗОШ І-ІІІ ступенів № 1Підгірненська ЗОШ Стукан СергійПлотніченко  Михайло ВасильовичПодяка українським воїнамТавхутдінов Микола АндрійовичТрудова ЗОШ І-ІІІ ст.Черненко_IЯлинка в зоні АТО