У Запорізькій ОВА під головуванням Олександра Старуха відбулася нарада, на якій підсумували вступну кампанію 2022-2023 років. У засіданні взяли участь заступник керівника ЗОВА Віталій Сиволап, директорка Департаменту освіти і науки Людмила Бухаріна, голови районних військових адміністрацій та територіальних громад.

Повномасштабне воєнне вторгнення на територію України змусило освітню систему відреагувати на виклики сьогодення. 58,9% випускників Запорізької області змогли зареєструватися для проходження мультипредметного тесту. Зараховано результати 50,7% випускників.

Так, Людмила Бухаріна зауважила, що цього року очікувано низький % зарахованих результатів припадає на тимчасово захоплені території, де окупант продовжує проводити політику утисків, заборон. Ворога не хвилює, що ця війна руйнує життя цілого покоління молоді. Зважаючи на обставини частина абітурієнтів забажали перечекати рік та вступити у наступному, частина молоді виїхала. Проте 47 % випускників цього року вступили до українських університетів, 13% виявили бажання здобувати освіту за кордоном, певна частина молоді продовжує навчання в коледжах нашої області.

У зв’язку з окупацією частини Запорізької області освітня сфера зазнала значних змін та обмежень: не всі випускники мали змогу записатися та скласти національний мультипредметний тест, тому для прифронтових територій було дозволено вступ за співбесідою. Значний вплив на освітній процес мають стабілізаційні та аварійні відключення через масовані ракетні атаки ворога по критичній інфраструктурі, тому освітяни та здобувачі освіти не завжди мають умови для під’єднання до онлайн навчання.

На тимчасово окупованих територіях області значно ускладнено освітній процес за українською програмою, адже загарбник різними засобами перешкоджає навчальному процесу.

  • Продовжуємо працювати, оскільки розуміємо відповідальність за долі цілого покоління. Наш обов’язок – створити всі можливі умови для цього. Поступово вирішуємо поточні проблеми: забезпечуємо вчителів комп’ютерною технікою для дистанційного навчання. Ворог погрожує депортацією батькам, які відмовились віддавати дітей у окупаційні школи, де молоді “промивають мізки” пропагандою. Тому чекаємо на звільнення наших територій, а поки забезпечуємо  сталість освітнього процесу! – підсумував Олександр Старух.

 

picture-1picture-2picture-3picture-4picture-5