14 квітня 2022 р. у приміщенні Посольства України в Республіці Індія відбулося відкриття виставки «Ukraine Now: Darkness vs Light. Children Dream about Peace».

У церемонії відкриття виставки брали участь такі високоповажні особи, як пані Тара Ганді Бхаттачарджі (онука Махатми Ганді); глави іноземних дипломатичних місій в Індії, представники індійської громадськості, журналісти провідних індійських телеканалів. Захід також відвідали діти з особливими потребами зі штату Західна Бенгалія, які передали Посольству виготовлені ними вироби на українську тематику.

Посол України зачитав звернення Першої Леді Олени Зеленської, присвячене цій виставці.

Партнерами та частковими спонсорами виставки виступили Польський Інститут в Індії, Фармацевтична компанія «Кусум», Українська асоціація професійних фотографів та представники української громади в Індії.

Виставка складається з двох частин – «темної і світлої» (Darkness vs Light).

«Темна» частина містить фотографії зруйнованих російськими загарбниками міст, вбитих і покалічених мирних мешканців. Водночас, на тлі цих жахів, демонструється незламність і взаємопідтримка українців під час страшних випробувань.

У «світлій» частині представлені малюнки українських дітей з південно-східного регіону (Запорізька та Донецька області) та міста Тернопіль, зроблені наприкінці 2021 р. У малюнках діти розповідають про свої мрії і висловлюють бажання дружити з однолітками із різних країн світу. Найбільш виразна мрія українських дітей була і залишається – це мир у рідній країні.

Головна ідея виставки – продемонструвати жахливі наслідки російської агресії в Україні, боротьбу українців за свободу та незмінне прагнення українців до миру.

Організатори Виставки переконані, що світло неодмінно переможе темряву, а війна завершиться перемогою українського народу, що дасть можливість будувати мирне і щасливе майбутнє для українських дітей.

У фото-експозиції представлені роботи відомих українських військових фотокореспондентів Мстислава Чернова (https://www.mstyslav.com) та Андрія Дубчака (https://www.andriy-dubchak.com.ua), а також матеріали з офіційного сайту МЗС www.war.Ukraine.Ua й телеграм каналу «АЗОВ – Маріуполь» (надані представником полку з позивним «Орест»).

Дитячі малюнки представлені в рамках проекту «Діти дітям», який реалізовано на основі програми «Країна без кордонів», започаткованої Міжнародним благодійним фондом «Україна-Ізраїль-Транзит» під керівництвом пані Олени Степаненко (м. Запоріжжя).

Проект «Діти дітям» був здійснений за участі Управління культури і туризму Маріупольської міськї ради, Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Тернопільської міської ради, комунального закладу «Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді» Запорізької обланої ради, освітніх і мистецьких закладів: «Світлиця» м. Маріуполь; Православний дитячий будинок «Надія»; Комунальний заклад «Новомиколаївський навчально-реабілітаційний центр «Паросток» ім. В.А. Польського»; Комунальний заклад «Приморська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Степногірської селищної ради Василівського району Запорізької області; Комунальний заклад «Орлянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області; «Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт» Запорізької обласної ради; Комунальний заклад «Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради; Позашкільний навчальний заклад «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад» Запорізької міської ради; Центр дитячо-юнацької творчості імені Євгенії Максимівни Руднєвої відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області; Комунальний заклад «Благовіщенська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Благовіщенської сільської ради Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області; Запорізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 Запорізької міської ради; Тернопільска спеціальзована школа І-ІІІ ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради.

На виставці також демонструватимуться відео-звернення дітей-авторів малюнків. Відео-монтаж та продюсування короткометражного відео-ролику, зробленого на основі дитячих відео, здійснено креативним продюсером телеканалу «Україна» Оленою Романенко та режисером-монтажером Олександром Харанжевичем.

У відео використана пісня «Колискова Мелодія України» (автор мелодії – композитор Мирослав Скорик, слова – Олександра Вратарьова) у виконанні співачки Ольги Поляковоі.

У приміщенні Посольства України в Республіці Індія Виставка буде відкрита для відвідувачів до 18 квітня 2022 р. включно, після чого експозиція демонструватиметься в інших культурно-освітніх закладах та в ряді акредитованих у Нью Делі посольств.

Запрошуємо Вас відвідати виставку «Ukraine Now: Darkness vs Light. Children Dream about Peace» та побачити й відчути, що таке російська віроломна війна проти України!

Ми впевнені, що представлена нами експозиція переконає вас у неодмінній перемозі України, адже світло завжди перемагає темряву.