21 листопада Україна відзначає День Свободи й Гідності – одне із знакових свят, встановлених на честь двох революцій, що відбулися в нашій країні у 2004 та в 2013 році. Цей особливий, духовно й патріотично насичений день вже традиційно є днем ушанування пам’яті тих, що і під час Революції Гідності, і в час Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Сьогодні День Свободи й Гідності наповнюється ще одним, новим і глибоким змістом: до боротьби за нашу свободу, за свободу народу й нації, за свободу рідної землі, нашої незалежної Української держави піднявся весь народ. Боронячи найсвятіше – свободу народу, нації, держави, не жаліють свого життя героїчні й мужні наші воїни-захисники. Близько дев’яти місяців на нашій рідній землі йдуть жорстокі бої за нашу свободу, за нашу незалежність і державність. Увесь світ захоплюється сьогодні нашим гідним поваги народом, який героїчно протистоїть лютому ворогу, нашим народом, який, навіть переживаючи болючі втрати, важкі випробування, зберігає в собі високі людські якості, розуміє свої громадянські обов’язки і над усе прагне перемогти ненависного ворога та зберегти високу честь та гідність – власну й усього народу, всієї держави. Цьогоріч, мабуть, як ніколи раніше, День Свободи й Гідності наповнений жагою нашого народу до перемоги, до миру, а по цьому – до відбудови, до відновлення держави, яка вистояла, яка зберегла власну Свободу, власну Гідність. Згадаймо цього дня всіх, хто заради свободи й гідності рідного народу віддав своє життя  –  і під час революцій, і в цей важкий, але героїчний час зміцнення, утвердження в світовому просторі європейської держави Україна.

Для Запорізького Січового колегіуму  День Свободи й Гідності є справді особливим днем. Адже підвалинами козацької педагогіки, на якій вибудовується життєдіяльність закладу, і є свобода й гідність козаків-січовиків. В День Свободи й Гідності в усіх класах колегіуму в онлайн режимі проходять уроки «Україна – країна нескорених», вибудовані на реальних фактах і подіях сьогодення та недавнього минулого. Перегляд колегіантами фільму «День Санька», створеного нещодавно учнями та вчителями колегіуму (фільм здобув Гран-прі у Всеукраїнському фестивалі «Кінотріумф), започаткує дискусію щодо власної свободи й гідності кожного. Адже свобода й гідність народу, нації починається з кожного з нас. Дякуймо тим, хто є для нас взірцем жертовності заради Свободи й Гідності України. Бережімо пам’ять про них…  Слава Україні! Героям слава!