У кінці січня 2021 року учні 8-х класів Запорізького Козацького ліцею під керівництвом креативного педагога Філоненка Сергія Васильовича взяли участь у конкурсі учнівських та студентських робіт «Галактика Цукерберга» у межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси.

Організатори конкурсу – факультет журналістики Запорізького національного університету, громадська організація «Всеукраїнська співдружність «Пошук зниклих дітей», Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX.

Мета: привернути увагу молоді до загроз інтернет-простору, залучити до протидії дезінформації, маніпуляціям у соціальних мережах, а також задіяти до формування запиту на якісний медіаконтент, генерований соціальними мережами, безпечну інформаційну діяльність, яка базується на дотриманні прав людини та принципів толерантності.

Восьмикласники «Козацького ліцею» підготували журналістську роботу у жанрі соціальної реклами, створивши авторський відеоролик «Інтимне фото в інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?» про цифрові небезпеки, що можуть призвести до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, а саме секстингу, а також про правила безпечної поведінки в інтернеті.

Для зйомок свого відеоролика команда учнів 8-х класів під керівництвом Сергія Васильовича взяли досить актуальну ситуацію, пов’язану із секстингом (надсиланням інтимних фото чи відео з використанням сучасних засобів зв’язку), що часто призводить до кібербулінгу та цькування дитини у школі.

Головна мета відеоролика – привернути увагу молоді до безпеки в інтернет-просторі.

10 лютого 2021 року в онлайн-форматі відбувся Медіафестиваль, під час якого  науково-педагогічні представники факультету журналістики ЗНУ урочисто підвели підсумки конкурсу «Галактика Цукерберга».

24 лютого переможці отримали свої нагороди – Сертифікат за почесне ІІ місце, Подяка керівнику Філоненку Сергію Васильовичу та цінні подарунки для дітей.

Дякуємо факультету журналістики ЗНУ за можливість взяти участь у цікавому актуальному конкурсі та гідну оцінку відеороботи ліцеїстів.

Щиро вітаємо восьмикласників і їхнього керівника! Ви у нас найкращі! Пишаємося!