Міністерство у справах ветеранів України відповідно до Положення про Міністерство у справах ветеранів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року N° 1175, планує та організовує в межах своєї компетенції відзначення ювілейних, пам’ятних та історичних дат, міжнародних днів на державному рівні, пов’язаних із вшануванням ветеранів, захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також сприяє залученню ветеранів до національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

3 метою вшанування мужності та героїзму захисників держави різних часів та епох, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві. підвищенню суспільної уваги й турботи про учасників збройної боротьби за воло України 23 травня відзначається щорічно свято – День Героїв.

Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рішу землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського. Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії. Сьогодні ж це свято всіх хто бореться за незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України.

Започатковано свято було у 1941 році, коли на Другому Великому зборі Організації Українських Націоналістів було вирішено 23 травня відзначати День Героїв. За радянських часів його відзначали здебільшого колишні вояки УПА та дисиденти, звісно підпільно.

3 проголошенням незалежності України святкування Дня Героїв почало набувати розголосу водночас наразі свято не с офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцніше, особливо, з огляду на те, що з 2014 року українці протистоянь збройній агресії російської федерації.

Особливо важливим цей день став після 24 лютого 2022 року, коли відбулось повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України.

Захисники і Захисниці України щоденно відстоюють суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість нашої держави. їх хоробрість, жертовність та вияв глибинної лобові о власної країни назавжди залишиться в історії України.

Отже, у наш час. День Героїв це не лише можливість вшанувати памʼять загиблих за волю України, але і звернути увагу на живих героїв, які повернулися з війни – на тих, хто вистояв і продовжує розвивати Україну, показуючи приклад.

Враховуючи вищезазначене, а також з метою утвердження української національної та громадянської ідентичності на основі суспільно-державних (національних) цінностей України, зокрема соборності, самобутності, волі, гідності пропонуємо провести у закладах освіти області виховні години із залученням ветеранів війни з нагоди Дня Героїв. До обговорення просимо залучати ветеранів війни, які брали участь у захисті незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України.