Відбулося онлайн-засідання обласного семінару «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства»

Згідно з річним планом роботи комунального закладу «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради на 2021 рік, 27 січня відділом краєзнавства та патріотичного виховання було проведено онлайн-засідання обласного семінару з питань  національно-патріотичного виховання та краєзнавства за допомогою додатку Google Meet.

Учасники заходу − 176 педагогічних працівників з районів, міст, об’єднаних територіальних громад Запорізької області та закладів обласного підпорядкування, які працюють у напрямках краєзнавства та національно-патріотичного виховання учнівської молоді. До заходу також долучилися представники Центрів туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Фортуна» та «Меридіан» (м. Кривий Ріг), Центру позашкільної освіти (м. Дніпро).

Відкриваючи семінар, з вітальним словом до учасників звернувся Олександр Романчук, директор  КЗ «Центр туризму» ЗОР. Привітав учасників семінару і Сергій Неділько, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

Олена Охрімчук, завідувачка сектору координації територіальних органів Українського інституту національної пам’яті, виступила з доповіддю «Національна пам’ять про Українську революцію як чинник патріотичного виховання».

Ганна Байкенич, завідувачка сектору методичної роботи Українського інституту національної пам’яті, розповіла про нові форми патріотичного виховання школярів на прикладах освітніх проєктів Українського інституту національної пам’яті. Наголосила на актуальності та значимості історико-патріотичних ігор, які дедалі стають популярнішими та переходять у більш цікавий популярний цифровий формат.

Питання про необхідність формування національної ідентичності через регіональний вимір української історії розкрив Ігор Кочергін, начальник південно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті, голова правління Дніпропетровської обласної організації НСК.

Завідувач відділу краєзнавства та патріотичного виховання Дмитро Янущенко розповів про систему заходів з національно-патріотичного виховання та краєзнавства на базі КЗ «Центр туризму» ЗОР у 2021 році.

Тему «Засоби комунікації з педагогами та учнівською молоддю під час організації національно-патріотичної та туристсько-краєзнавчої робіт в Запорізькій області» висвітлила Світлана Янущенко, методистка методичного відділу  КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Про особливості проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у 2021 році говорив Олексій Ніколаєв, методист відділу краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Культорганізаторка відділу краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, Олександра Солоха ознайомила учасників семінару з регламентом проведення Онлайн-фестивалю історичного краєзнавства учнівської молоді «Дослідники минулого» та розповіла про його особливості.

Тетяна Мордовська, методистка методичного відділу  КЗ «Центр туризму» ЗОР, надала цікаву інформацію стосовно організації пізнавальних екскурсій та квестів містом Запоріжжя для учнівської молоді.

Підводячи  підсумки роботи семінару, завідувач відділу краєзнавства та патріотичного виховання Дмитро Янущенко наголосив про процедуру отримання сертифікату, якщо учасник семінару пройде вихідне тестування.

По завершенні заходу учасники відзначили актуальність теми та корисність отриманої інформації. Дякуємо спікерам та учасникам заходу за плідну співпрацю!

0501020304