31 січня 2023 року на платформі Google Meet пройшов обласний семінар «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства».

До участі у семінарі долучилося близько 100 педагогів, які працюють у напрямку гуманітарного краєзнавства, національно-патріотичного виховання учнівської молоді та ті, хто займається музейною справою. Окрім Запорізької,  до участі у семінарі долучилися педагоги Київської, Львівської, Дніпропетровської, Миколаївської, Кіровоградської, Черкаської  областей.

З вітальними словами до учасників заходу звернулася директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Людмила Бухаріна, яка наголосила, що національно-патріотичне виховання – це фундамент всієї системи освіти, починаючи від дошкільної й до студентської молоді. Директор комунального закладу «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради Олександр Романчук звернувся зі словами вдячності до колег, які долучаються до заходів КЗ «Центру туризму» ЗОР  та  акцентував увагу на продовженні співпраці з іншими закладами освіти не лише з нашої області, а й з інших регіонів України.

Думками  стосовно Всеукраїнських краєзнавчих масових заходів як складової туристсько-краєзнавчої роботи в Україні поділився Дмитро Омельченко, заступник директора з навчально-виховної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді (м. Київ).

З доповіддю «Досвід роботи музею «Територія Терору» під час війни: збереження музею, колекції, реорганізація роботи» виступила Ольга Гончар, директорка Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», координаторка Музейного кризового центру/Museum Crisis Center (м. Львів)

Щодо роботи з методом «усної історії» перед викликами нового етапу російсько-української війни розповіла Тетяна Привалко, кандидатка історичних наук, головна спеціалістка сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті (м. Київ).

Про формування спеціального курсу для учнів «Історія української державності. Запорізький вимір» та свої думки стосовно сучасного стану та ролі історичного краєзнавства у шкільній програмі розповів Юрій Щур, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету.

Про систему заходів з національно-патріотичного виховання та краєзнавства на базі КЗ «Центр туризму» ЗОР у 2023 році розповів Юрій Сало, в.о. завідувача відділу краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, а також на останок підвів підсумки роботи семінару.

Подібні заходи доводять важливість національно-патріотичного виховання та краєзнавства, особливо у контексті сучасних подій. Адже виховання громадян-патріотів, майбутніх захисників незалежності та територіальної цілісності України, є першочерговим обов’язком  педагогів, які торкаються дитячих сердець і розуму.

Рисунок3Screenshot_4Screenshot_10-Screenshot_17