З нагоди відзначення 95-річчя юннатівського руху в Україні юннати Запорізького краю долучились до участі в найрізноманітніших за змістом і формами заходах: створили відеоролики  і слайд-фільми про історію юннатівського руху в закладах освіти, провели зустрічі з ветеранами юннатівського руху, наукові брифінги «Засоби збереження біорізноманіття Північного Приазов’я», провели екофестивалі «Еко – це стиль мого життя», ігри-квести «Люби, знай, оберігай свій рідний край», тематичні місячники «Збережемо Азовське море», моніторингові дослідження, екскурсії, екологічні заходи: «Вартові довкілля»,  «Друге життя речей», ігри-конкурси «Козацькі забави», трудові десанти та акції «Чисте місто», «Чисте узбережжя моря», «Діти за чисту воду». Юннати Запорізької області не залишились осторонь участі у «Всесвітньому Дні прибирання» та Всеукраїнській акції «Мільйон дерев за 24 години».

Історія юннатівського руху на Запорізькій землі розпочалась в 20-30-х рр. ХХ сторіччя: в багатьох школах області почали створюватись натуралістичні гуртки. Велика увага приділялась природоохоронній роботі, озелененню шкіл та населених пунктів, насадженню лісосмуг, заготівлі лікарської сировини, приваблюванню та охороні птахів, допомозі у догляді за сільськогосподарськими культурами, закладці плодових садів і виноградників, шкільних теплиць і кролеферм. З метою надання допомоги школам в організації натуралістичної  роботи в Запорізькому регіоні відкриваються еколого-натуралістичні заклади:1946 рік – Мелітопольська станція юних натуралістів, 1953 – Запорізька обласна станція юних натуралістів (нині Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді), 1957 рік – Бердянська станція юних натуралістів, 1958 рік – Запорізький міський ботанічний сад, 1964 – Токмацька станція юннатів.

95 років Запорізька країна Юннатія гуртує навколо себе закоханих у природу хлопчиків та дівчаток, допомагає знайти себе в житті, відкриває світ захоплень, залучає до природоохоронної експериментальної діяльності.

У стрімкому сьогоденні позашкільна еколого-натуралістична освіта набуває у Запорізькій області великого значення. Зберігаючи традиції попередніх поколінь, вона проходить важливий етап розвитку, переходу до більш якісного стану, що співпадає з поступовим реформуванням системи освіти України.

Ефективну координаційну, організаційну та методичну роль еколого-натуралістичної освіти і виховання протягом майже 70 років забезпечує Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Нові яскраві сторінки у книгу історії Країни Юннатії Запорізького краю сьогодні вписують понад 6 тисяч вихованців гуртків еколого-натуралістичного напряму області, які стають успішними дослідниками, впевненими у власних силах, переможцями Всеукраїнських конкурсів та акцій.

22-23 жовтня юні натуралісти нашої області приєднались  до Всеукраїнської ювілейної естафети «Стежками юннатівського руху»,  прийнявши естафетні атрибути від юннатів Херсонщини.

Під час урочистої церемонії підписання естафетної книги з вітаннями учасникам юннатівського руху звернувся Свистун Олександр, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації. Тепло привітала педагогів Центру заступник директора Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Олена Сороченко.

Шановні гості побажали юннатам Запорізького краю успіхів у природоохоронних справах, натхнення і наполегливості в досягненні творчих пошуків та відповідально ставитись до природи рідного краю.

Вихованці Запорізького обласного Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді разом з гостями на честь Всеукраїнської ювілейної естафети «Стежками юннатівського руху» висадили декоративні кущі, які навесні будуть прикрашати територію Центру.

Педагоги та гуртківці ЗОЦЕНТУМ залишили в естафетній книзі спогади, побажання та слова підтримки педагогам Криму.

Атрибути естафети сьогодні передані у місто Краматорськ Донецькому обласному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді.

20201023_10060220201023_10115520201023_10152920201023_10205320201023_10214920201023_102426IMG_20201023_101757